Miło jest nam poinformować, że w obwodzie 171 została posadowiona nowa chłodnia do przechowywania tusz zwierzyny. Nowe urządzenie zastąpiło wysłużoną chłodnię, z której korzystaliśmy ponad 13 lat. W ustawianiu chłodni pomagali Koledzy: Marcin Kostrubiec, Wiesław Jeliński, Robert Zawadzki, Rafał Kłoss i nasz Gospodarz Obwodu Pan Jerzy Banakowicz.
Tusze dzików, jeleni czy saren według naukowców i żywieniowców, a zwłaszcza kucharzy winny dojrzewać w skórze w temperaturze 2 – 5 O C przez 4 do 6 dób. Zadaniem schładzania bowiem jest spowolnienie szybkości przebiegu procesów biochemicznych oraz zapewnienie optymalnego ukształtowania procesu dojrzewania tkanki mięśniowej. Schładzanie tusz w odpowiedniej temperaturze i właściwym czasie spowoduje, że uzyskane mięso będzie delikatniejsze, pozbawione ostrego zapachu i co najważniejsze zyska dodatkowe walory smakowe.
"Darz Bór"
J.Strzelecki
Zdjęcia: Wiesław Jeliński